Doel
Het doel van dit fotoproject is om mensen bewust te maken van de problematiek rondom deze chronische ziekte en de waarde van het leven. De tentoonstelling is beschikbaar voor organisaties die dit thema bespreekbaar willen maken. Bijvoorbeeld in de ouderen- of palliatieve zorg. Hiervoor is ook een werkboek ontwikkeld om het gesprek op gang te brengen.
De fototentoonstelling was voor het eerst te zien van 1 juni t/m 14 augustus 2021 in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort, waar Anneke woont. Gedurende deze periode waren de foto’s ook online via de Parkinson vereniging te zien. 
Achtergrond
De reden voor Anneke om mee te werken aan deze fototentoonstelling is dat zij meer begrip wil creëren voor een leven met de ziekte van parkinson. Parkinson heeft vergaande gevolgen. Het ziekteverloop is in fasen. Steeds lever je functies en mogelijkheden in. Mobiliteit en zelfstandigheid gaan achteruit.
Veranderingen in de tijd

Voor deze tentoonstelling fotografeerde ik Anneke een jaar lang. Een serie van 8 maandelijks genomen foto’s geeft een feitelijk beeld van het ziekteverloop.
Wat belangrijk is voor Anneke
De andere foto’s zijn verhalend en symbolisch. Ze laten zien hoe Anneke’s leven verandert en tonen waar zij zingeving uit put.
De onzekerheid over wat je te wachten staat maakt dat eenzaamheid en wanhoop op de loer liggen. Dat wat Anneke energie geeft, zoals beeldhouwen, schilderen en muziek maken, gaat haar steeds moeilijker af. Het is een hele opgave om dat te accepteren. Een beter begrip van de ziekte maakt het leven voor patiënten en hun omgeving makkelijker.
Anneke en ik zijn al ruim 20 jaar bevriend. Eerst zagen wij elkaar als buren, nu zien wij elkaar in het verzorgingshuis. Onze gezamenlijke passie voor kunst verbindt ons.
Enkele reacties van bezoekers
"Het was ontroerend de foto's te zien op de locatie waar Anneke nu ook woont. De focus die zichtbaar was op haar gezicht bij de activiteiten was voor ons met name heel herkenbaar. En in alle foto's zagen we Anneke zoals ze is, haar karakter en mimiek blijven toch onmiskenbaar. Dank voor de mooie tentoonstelling!"
"Het is ontroerend en heel erg mooi."
"Wat een prachtige foto's: zoveel verandering, maar ook nog zoveel Anneke!"
Interview in De Stad Amersfoort
De Stad Amersfoort heeft op 30 juni 2021 een uitgebreid interview geplaatst over de achtergrond van het project. Klik hier of op het logo van de Stad Amersfoort om het artikel te lezen.
Projectsubsidie en crowdfunding
Zonder hulp zou deze fototentoonstelling niet plaats kunnen vinden. Het gaat om de kosten voor de fotolijsten en het afdrukken. De gemeente Amersfoort steunt dit project via een subsidie voor kunst en cultuur. Daarnaast hebben 32 donateurs een bijdrage gegeven.
De gemeente Amersfoort steunt dit project. Jij ook?
Back to Top